workshops

Als we racisme willen begrijpen, dan moeten we ons informeren over het onderwerp.  Je vind hier heel wat tips om je meer te verdiepen in het onderwerp. Het zijn boeken, films, podcast die de moeite waard zijn en je wat meer bijbrengen over het onderwerp.  Je kan ook een vorming volgen.  Bij Avansa Limburg werkten we een aanbod uit rond racisme. Dat vind je hier

Wil je met jouw organisatie aan de slag rond racisme, dan zijn we graag je partner.  Je kan bij Avansa Limburg een van volgende vormingen aanvragen:

 • What’s in a name
  In deze vorming leer je dat woorden en de taal die we gebruiken een impact kunnen hebben. Bovendien zijn we ons niet altijd bewust van onze taal. En zo kunnen we anderen – zonder dat we dat willen – kwetsen of uitsluiten. We kijken welke woorden vandaag gevoelig liggen en denken na over hoe we mensen in onze omgeving kunnen aansporen om de juiste woorden te gebruiken.  

 • Film ‘Il a déjà tes yeux’ met nabespreking  
  Paul en Sali zijn getrouwd en ongewenst kinderloos. Hun adoptieaanvraag wordt goedgekeurd en ze maken kennis me adoptiezoon Benjamin: zes maanden oud, met schattige blauwe ogen en blond haar. Klein detail: hij is wit, zij zijn zwart. De familie van Sali is geschokt en het adoptiebureau vertrouwt het stel niet helemaal. Op een dag wordt de illegale oppaster van Benjamin aangehouden en Benjamin wordt van zijn ouders afgenomen.  
  We kijken samen naar deze komedie met een boodschap. Daarna gaan we met de groep in gesprek over vooroordelen en racisme. 

 • Zo heb ik het niet bedoeld
  Tijdens deze vorming leren we wat racisme is en wat het betekent voor mensen. We luisteren naar ervaringen rond alledaags racisme en gaan met elkaar in gesprek. Aan de hand van oefeningen en interactieve werkvormen leren we beter begrijpen waar racisme vandaan komt en hoe het werkt. We kijken ook hoe wij als bondgenoot kunnen ingrijpen als er in de groep een racistische opmerking gemaakt wordt.   

 • React to racism – omstaanderstraining
  In deze interactieve workshop leer je hoe je kan omgaan met en reageren op racisme. Welke reacties hebben impact? Hoe passen die binnen het grotere plaatje van racisme? Tijdens de training krijg je theoretische achtergrond om structureel en onbewust racisme te herkennen in jezelf en in de maatschappij. Daarnaast oefen je met concrete strategieën die je kan inzetten wanneer je met racisme te maken krijgt.